9 Δεκεμβρίου 2016

 

Το PRAKSIS ACCESS καλωσορίζει το σωματείο φοιτητών ιατρικής HelMSIC, ως υποστηρικτή της εκστρατείας. Οι αρχές της HelMSIC που αναδεικνύονται μέσα από μια σειρά δράσεων με ανθρωπιστική στόχευση σε ένα πλαίσιο που αναπτύσσει ανεξάρτητους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους γιατρούς και ερευνητές είναι το κοινό έδαφος με το πλαίσιο αναφοράς της εκστρατείας. Μέσα από τη συνεργασία με τη δυναμική ομάδα της HelMSIC θα επιδιώξουμε να τονώσουμε αυτά τα σημεία συνάντησης μέσα από δράσεις ενδυνάμωσης και διεκδίκησης.

Λίγα λόγια για την HelMSIC:

Η HelMSIC – Hellenic Medical Students’ International Committee (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής) είναι ένα ανεξάρτητο σωματείο μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, μη κομματικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1958 από φοιτητές ιατρικής, και σήμερα αποτελείται από 7 τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή.

Οραματίζεται μία κοινωνία φοιτητών ιατρικής και μελλοντικών ιατρών εφοδιασμένων με αξίες και κοινωνική σκέψη για την προαγωγή του ανθρωπισμού και την ολιστική προσέγγιση της ιατρικής. Εμπνέει την καλλιέργεια και εξέλιξη του χαρακτήρα, της συμπεριφοράς και των δεξιοτήτων των φοιτητών Ιατρικής, σε ένα περιβάλλον αποδοχής και συναδελφικότητας.

Οι δράσεις εστιάζονται σε 6 θεματικές πάνω στις οποίες οργανώνονται σχετικά προγράμματα.

Medical Education. Εστιάζει σε θέματα ιατρικής εκπαίδευσης και αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών ενώ πραγματοποιούνται και ειδικά workshops εκμάθησης συγκεκριμένων τεχνικών και δεξιοτήτων που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα σπουδών.

Professional Exchanges. Κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιούνται περίπου 350 διμερείς ανταλλαγές φοιτητών ιατρικής, οι οποίοι ασκούνται για ένα μήνα σε μία πανεπιστημιακή κλινική στο εξωτερικό.

Research Exchanges. Κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο πραγματοποιούνται περίπου 100 διμερείς ανταλλαγές φοιτητών ιατρικής, οι οποίοι ασκούνται για ένα μήνα σε ένα ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό, καθώς και άλλα προγράμματα σχετικά με την έρευνα και την εξοικείωση των φοιτητών με αυτή.

Public Health. Περιλαμβάνει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των φοιτητών ιατρικής σε θέματα Δημόσιας Υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, η δωρεά οργάνων κ.α.

Reproductive & Sexual Health. Περιλαμβάνει την εκπαίδευση και ενημέρωση των φοιτητών ιατρικής, και μέσω αυτών των νέων, για θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, και δικαιωμάτων ως προς αυτό μέσω τεχνικών ομοταγούς εκπαίδευσης (peer education).

Human Rights & Peace. Εστιάζει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των φοιτητών ιατρικής σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της υγείας καθώς και σε θέματα πρόσβασης σε αυτήν από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται συχνά σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, το ΚΕΘΕΑ, οι Γιατροί του Κόσμου, η AIESEC, η ACT UP, καθώς και με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Επιπλέον, η HelMSIC αποτελεί περήφανο και ενεργό μέλος των IFMSA – International Federation of Medical Students’ Associations και EMSA – European Medical Students’ Association. Μέσα από τη συμμετοχή της στις διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις, η HelMSIC αποτελεί την μοναδική οργάνωση που εκπροσωπεί του φοιτητές ιατρικής από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Η ενασχόληση κάθε φοιτητή ιατρικής με την HelMSIC του προσφέρει την μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει δημιουργικά και ουσιαστικά τον ελεύθερο χρόνο του προς όφελος των συμφοιτητών του, ως μελλοντικών ιατρών, και της κοινωνίας, να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να συνεργαστεί με φοιτητές ιατρικής από όλο τον κόσμο!