15 Ιουνίου 2017

 

Μείωση της τιμής που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ στα νέα φάρμακα για την ηπατίτιδα κατά 68% ανακοίνωσε χτες για πρώτη φορά ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε εκδήλωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Παγκρατίου για την υγεία. Σύμφωνα και με δημοσίευμα, ο Υπουργός δήλωσε πως αυτή η έκπτωση θα επιτρέψει σε 5500 ασθενείς με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα ετησίως να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα, αντί των 1025 που καλύπτονταν με την τιμή του δελτίου του ΕΟΦ βάσει της οποίας αποζημιώνονταν οι θεραπείες τα τελευταία χρόνια. Αυτή η σημαντική έκπτωση είναι το πρώτο αποτέλεσμα των χρονοβόρων εργασιών της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών, το έργο της οποίας συνάντησε αρκετά εμπόδια στη διάρκεια των τριών χρόνων λειτουργίας της.

Ενδεικτικά και με πρόχειρο υπολογισμό, μια θεραπεία με σοφοσμπουβίρη (Sovaldi) διάρκειας τριών μηνών θα τιμλογείται γύρω στις 14.000 ευρώ, από περίπου 45.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Παρόμοιες διαδικασίες έχουν προηγηθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, άλλοτε με επιτυχία -π.χ στην Πορτογαλία- και άλλοτε ανεπιτυχώς -π.χ. στην Ιταλία όπου οι φαρμακευτικές έφυγαν απ΄το τραπέζι καθώς δε συμφώνησαν στο πλαφόν των 4.000 ευρώ που δημόσια έθεσε το κράτος- Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά -στο βαθμό που μπορούμε να γνωρίζουμε- που ανακοινώνεται δημόσια το ποσοστό έκπτωσης και κατ’ επέκταση η τιμή αποζημίωσης που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις.

Αναμένοντας και την επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο, μπορούμε να σχολιάσουμε πως αυτή η κίνηση προς μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, η οποία «σπάει την ομερτά» όσον αφορά τις τιμές που πληρώνονται για τα ακριβά φάρμακα από τα δημόσια ταμία, αξιολογείται θετικά και συνάδει με τις αρχές διαφάνειας και λογοδοσίας που διεκδικούν οι οι πολίτες.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C -με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2017- αναφέρεται η επέκταση της κάλυψης ασθενών, αλλά όχι το ποσοστό έκπτωσης ή η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο πολιτής.