26 Μαΐου 2017

Το δίκτυο AIDS Action Europe (ΑΑΕ) προσδιόρισε την ατζέντα για προσιτά φάρμακα και διαγνωστικά ως βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου του για το 2015-2017. Το ΑΑΕ συνέταξε ένα εγχειρίδιο εκπαίδευσης και έχει ήδη οργανώσει 4 εργαστήρια σε όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια με θέμα την πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα.

Η ιδέα της διοργάνωσης εκπαιδευτικών συναντήσεων προέκυψε καθώς παρακολουθούμε ως μέλη τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για προσιτά φάρμακα. Το AAE αποφάσισε να ξεκινήσει διάλογο με τα μέλη της προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας ανάπτυξης ενός νέου φαρμάκου, των εμποδίων και των κρυφών πληροφοριών που καθιστούν τη διαδικασία αυτή μη διαφανή και – ως εκ τούτου – να καθορίσουμε τρόπους με τους οποίους οι οργανώσεις που εργάζονται στον τομέα του HIV / AIDS  και τις  συλλοιμώξεις να μπορούν να αρθρώσουν  φωνές που θα διεκδικούν προσιτές τιμές και πρόσβαση σε παλαιά και καινοτόμα φάρμακα για εκείνους που τα χρειάζονται.

28 οργανώσεις από 19 χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία Ελλάδα Ιταλία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιθουανία, ΠΓΔΜ,  Μαυροβούνιο, Σερβία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία) έχουν συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές συναντήσεις. Το ΑΑΕ σχεδιάζει να υλοποιήσει δύο ακόμη εκπαιδευτικές συναντήσεις για το 2017, μία στα ρώσικα (τον Σεπτέμβριο στο Κίεβο) για την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και μία στα αγγλικά για την περιοχή της Νότιας Ευρώπης (τον Οκτώβριο στην Αθήνα).

Αυτά τα εργαστήρια, εκτός από εξαιρετική ευκαιρία των μελών μας να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την έρευνα και ανάπτυξη και την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων, αποτελούν το κατάλληλο μέρος για δικτύωση. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων δημιουργήθηκαν διάφορες ιδέες για κοινές πρωτοβουλίες και εκστρατείες. Επιπροσθέτως, τα εργαστήρια αυτά αποδείχτηκαν επίσης το ιδανικό μέρος για την παρουσίαση εναλλακτικών μοντέλων έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α), όπως η Πρωτοβουλία για Φάρμακα για Παραμελημένες Νόσους (DNDi), εναλλακτικές πρωτοβουλίες κυβερνήσεων για την πρόσβαση (π.χ. οι κοινές διαπραγματεύσεις της BENELUXA από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Αυστρία) ή ατομικές πρωτοβουλίες (π.χ. οι σύλλογοι αγοραστών για φάρμακα ηπατίτιδας C ή PrEP). Τέλος, είναι επίσης μια ευκαιρία να κάνουμε τη συζήτηση για τα φάρμακα απλή και ελκυστική για πολλούς, και όχι μόνο για κάποιους προνομιούχους.

Το AIDS Action Europe είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για Yπεύθυνη Ε & Α και Προσιτά Φάρμακα, η οποία είναι ένας συνασπισμός της κοινωνίας των πολιτών που συγκεντρώνει οργανώσεις καταναλωτών, ασθενών και δημόσιας υγείας οι οποίες ζητούν τη δημιουργία ενός συστήματος Ε & Α που θα βασίζεται στις ανάγκες δημόσιας υγείας και θα παράγει φάρμακα καθολικά προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά. Μπορείτε να διαβάσετε τη Δήλωση για Υπεύθυνη Ε & Α και Προσιτά Φάρμακα στα αγγλικά και στα ρωσικά, ενώ μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στη Συμμαχία.

Πηγή: [AIDS Action Europe]

Η PRAKSIS είναι μέλος του δικτύου AIDS Action Europe

H Δήλωση για Υπεύθυνη Ε & Α και Προσιτά Φάρμακα στα ελληνικά.