23 Αυγούστου 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά και τη χρήση συνδυασμού αντιρετροϊκών φαρμάκων για προφύλαξη από τον HIV. Η έγκριση έρχεται έναν μήνα μετά την σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο συνδυασμός εμτρισιταμπίνης/τενοφοβίρης έχει εγκριθεί στην EE από το 2005 σε συνδυαστικές θεραπείες για τον έλεγχο του ιού σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV, και τώρα παίρνει ένδειξη και για πρόληψη, ως χημειοπροφύλαξη για την μείωση ρίσκου μετάδοσης της λοίμωξης.

Η έγκριση αυτή επιτρέπει την εμπορική χρήση για πρόληψη του πρωτότυπου συνδυασμού Truvada στις 28 χώρες της ΕΕ, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τους εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς -στην περίπτωση της Ελλάδας από τον ΕΟΦ. Οι πατέντες του Truvada για την ΕΕ θα λήξουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οπότε και με την έναρξη του ανταγωνισμού από τα γενόσημα αναμένεται οι εθνικοί οργανισμοί υγείας των ευρωπϊκών χωρών να μπορούν να λάβουν υπόψη τους τη βιωσιμότητα ενός ολοκληρωμένου πλάνου πρόληψης του HIV συμπεριλαμβάνοντας την χημειοπροφύλαξη. Για την ώρα, οι πολύ υψηλές τιμές του πρωτότυπου Truvada σε όλη την Ευρώπη αποτελούν το βασικό εμπόδιο πρόσβασης και ουσιαστικά είναι ο λόγος που νωρίτερα μέσα στο 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε την εφαρμογή της PrEP στη χώρα.

Καθώς οι έρευνες που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια τεκμηρίωσαν τη μεγάλή αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμτρισιταμπίνης/τενοφοβίρης στην πρόληψη του HIV, και δεδομένων των προβλημάτων πρόσβασης που προκαλεί η εκτεταμένη αποκλειστική και μονοπωλιακή εμπορική χρήση του συνδυασμού από την Gilead, αρκετοί άνθρωποι στην Ευρώπη αναζήτησαν και προμηθεύτηκαν πολύ φθηνότερα γενόσημα σκευάσματα από χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτή η πραγματικότητα θέτει πολλά ερωτήματα για το πως η κατάχρηση των πατεντών από τις φαρμακευτικές εταιρείες εμποδίζει την εφαρμογή των ανεξάρτητων επιστημονικών αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας με ένα βιώσιμο τρόπο για τα συστήματα υγείας και παράλληλα βάζει άμεσα σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών και ασθενών που στρέφονται σε παράλληλες διαδρομές χωρίς ιατρική παρακολούθηση μέσα στην ελεύθερη αγορά.

Στην Ελλάδα η λιανική τιμή για τη θεραπεία ενός μήνα με Truvada είναι 489,38 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ασφαλή και εγκεκριμένα γενόσημα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται εκτός ΕΕ κοστίζουν γύρω στα 50 ευρώ.

Η PRAKSIS έχει ήδη θέσει στον δημόσιο διάλογο τις θέσεις της για την αποζημίωση των αντιρετροϊκών φαρμάκων τόσο για θεραπεία όσο και για πρόληψη.

[Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από εκδήλωση διαμαρτυρίας ακτιβιστριών και ακτιβιστών για την PrEP στα κεντρικά γραφεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) στο Λονδίνο]