28 Ιουλίου 2017

Με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας C, το Υπουργείο Υγείας δεν αναλώθηκε σε κάποιο τυπικό δελτίο τύπου, καθώς φέτος είχε μια πολύ σημαντική εξέλιξη να ανακοινώσει.  Βρεθήκαμε λοιπόν σήμερα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας  για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ηπατίτιδα C. Δυστυχώς όμως το σχέδιο δεν το είδαμε, πέρα από κάποιους γενικούς άξονες που παρουσίασε ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζος. Αντίστοιχα, δεν παρουσιάστηκε και ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Σχεδίου. Είναι τουλάχιστον μια χαμένη ευκαιρία να έχεις μια αίθουσα γεμάτη με τους κατά τεκμήριο πιο καταρτισμένους ανθρώπους γύρω από το ζήτημα και να μην τους τιμάς με μια παρουσίαση του επιπέδου τους. Είναι επίσης τουλάχιστον λίγο να μην δημοσιεύεις και ταυτόχρονα να μην μοιράζεις στους παρευρισκόμενους το Σχέδιο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ρωτήσουν και να μάθουν -Σχέδιο που σίγουρα θα αναμένουμε να δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Και βέβαια δύο ώρες παρουσίασης είναι πολλές, όταν δεν υπάρχει αυτή η πληροφορία διαθέσιμη για συζήτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξήγησε και ο καθηγητής και Πρόεδρος της ΕΕΜΗ, κος Θεοδωρίδης, διακρίνουμε ένα σχέδιο που προτεραιοποιεί την πιο εντατική και στοχευμένη διάγνωση μέσω προσυμπτωματικών ελέγχων (screening), καθώς οι υπάρχουσες διαγνώσεις που πληρούν τα περιοριστικά κλινικά κριτήρια πρόσβασης (στάδιο F2 ως F4) δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τον αριθμητικό στόχο ασθενών που έχει ανακοινωθεί ως αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης τιμών (από 900 το χρόνο σε 5.500 για τους επόμενους 14 μήνες, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2017). Επισημαίνουμε πως η πρόσβαση παραμένει μακριά από το να είναι καθολική: τα κριτήρια πρόσβασης δεν συμπεριλαμβάνουν ηπατίτιδες αρχικού σταδίου. Επίσης στο βαθμό που μπορούμε να ξέρουμε διαφαίνεται ένα σχέδιο φαρμακοκεντρικό χωρίς να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες διαστάσεις μείωσης βλάβης για τον βασικό πληθυσμό που επηρεάζεται από την ηπατίτιδα C, τους χρήστες ουσιών. Αυτό αναμένεται να διασταυρωθεί όταν θα δημοσιοποιηθεί το Σχέδιο Δράσης.

Κρατούμε από την απάντηση του καθηγητή κ. Κυριόπουλου, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας εργασίας, πως το Σχέδιο προβλέπει να καλύψει κενά όπως η απαραίτητη εξέταση γονότυπου, που σήμερα δεν αποζημιώνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ενώ σε ερώτηση για το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού, η απάντησή του ήταν σχεδόν μισό δις ευρώ.


Update (4/8/2017):

To πενταετές Σχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα. Η εφαρμογή του κοστολογείται στα περίπου 60 εκατ. ευρώ -η αποζημίωση των νέων φαρμάκων δεν περιλαμβάνεται σε αυτό τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο προϋπολογισμός που θα καλύψει τα φάρμακα 5.500 ασθενών κατά τους πρώτους 14 μήνες εφαρμογής του σχεδίου (Ιούλιος 2017 – Αύγουστος 2018) ανέρχεται στα 67 εκατ. ευρώ. Έτσι κάθε τρίμηνη θεραπεία θα αποζημιώνεται κατά μέσο όρο με 12.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ