20 Νοεμβρίου 2017,

‘Κανένα φάρμακο δεν πρέπει ποτέ να κοστίζει μια ζωή’. Με αυτά τα λόγια η ομάδα ασθενών και ακτιβιστών για την πρόσβαση στα φάρμακα Just Treatment πανηγυρίζει την επιτυχία της εκστρατείας της για την μείωση τιμής φαρμάκων για τον καρκίνο του στήθους.

Τους τελευταίους μήνες η ομάδα ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την Emma Robertson, ενεργό μέλος της ομάδας με διάγνωση καρκίνου στήθους. Η Emma χρειάστηκε να ακολουθήσει θεραπεία με το φάρμακο palbociclib της Pfizer (εμπορική ονομασία Ibrance), ωστόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας μέσω του μηχανισμού αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας έκρινε πως η τιμή του ήταν υπερβολικά υψηλή για την θεραπευτική του αξία. Με τιμή 140 λίρες ανά χάπι -την στιγμή που χρειάζεται λιγότερο από 1 λίρα για να παραχθεί- οι Just Treatment ληξεραν πως θα πρέπει να ζητήσουν από την εταιρεία να ρίξει την τιμή. Κατάφεραν να μαζέψουν περίπου 20.000 υπογραφές για να στηρίξουν το αίτημά τους, το οποίο κατέθεσαν στην εταιρεία την περασμένη εβδομάδα. Τα καλά νέα για την Emma ήρθαν γρήγορα. Η εταιρεία έριξε την τιμή του palbociclib και του ribociclib σε επίπεδα που επιτρέπουν στο ΕΣΥ της Αγγλίας να ανταποκριθεί ώστε να προσφέρει τη θεραπεία στους ασθενείς.

Με ένα συγκινητικό βίντεο μετά την ανακοίνωση της θετικής εξέλιξης η Emma μοιράστηκε την χαρά αλλά και τους προβληματισμούς της:  «Αυτή είναι μια σπουδαία είδηση ​​για τους καρκινοπαθείς όπως εγώ σε ολόκληρη τη χώρα. Η Just Treatment παρέδωσε ένα αίτημα από περισσότερους από 19.500 ανθρώπους στην Pfizer οι οποίοι ζητούν να μειώσουν την τιμή τους. Είμαστε χαρούμενοι και χαρούμενες που η Pfizer αποκρίθηκε στην εκστρατεία μας, αναγνώρισε ότι η τιμή της είναι υψηλή και τη μείωσε. Είναι επίσης καλό ότι το NHS διαπραγματεύτηκε σκληρά ώστε να πάρει μια καλύτερη συμφωνία από τις εταιρείες φαρμάκων. Όμως αυτή η συμφωνία καλύπτεται από μυστικότητα – δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο καλή είναι η συμφωνία ή πόσο έχουμε συμφωνήσει να πληρώσουμε για αυτά τα φάρμακα. Αμφιβάλουμε ότι είναι κοντά στην τιμή της μιας λίρας το χάπι, τιμή στην οποία θα μπορούσε το φάρμακο να παραχθεί και πράλληλα να αποφέρει και κέρδος. Αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για αυτά τα φάρμακα, αλλά οι υψηλές τιμές της φαρμακοβιομηχανίας συνεχίζουν να εμποδίζουν τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο από το να πάρουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Καθώς οι υπηρεσίες υγείας αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κρίση χρηματοδότησης και οι τιμές των φαρμάκων ανεβαίνουν, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε τα κέρδη των εταιρειών φαρμάκων να μην υπονομεύουν το NHS και την περίθαλψη των ασθενών. «

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η ομάδα θα συναντηθεί με την Pfizer για να θέσει διάφορα ζητήματα. Το palbociclib δεν έχει ακόμη εγκριθεί για ασθενείς στη Σκωτία, ενώ μια σειρά από θεραπείες για καρκίνο και άλλες καταστάσεις υγείας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για το NHS.


Λίγα λόγια για την ομάδα:

Η ομάδα Just Treatment με έδρα την Αγγλία έχει ως στόχο τη δίκαιη πρόσβαση στις θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς στη Μ. Βρετανία. Βασικό εμπόδιο που έχει εντοπίσει η ομάδα είναι οι πολύ υψηλές τιμές που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, στις οποίες το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας ολοένα και πιο συχνά αδυνατεί να ανταποκριθεί τα τελευταία χρόνια. ‘Η δίκαιη πρόσβαση στα φάρμακα για όλους οφείλει να βρίσκεται πάνω από τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών. Εμείς είμαστε οι μέτοχοι του ΕΣΥ και οφείλουμε να το υποστηρίξουμε.’