14 Ιουνίου 2016

 

‘Κάθε χρόνο στη Γαλλία ο καρκίνος φέρνει 2,4 δις ευρώ’

‘Ποιά είναι η αγορά μαζί με το πετρέλαιο και τα ακίνητα που είναι οι πιο προσοδοφόρες; Η ασθένεια’

‘Μόνο το 1% των γάλλων έχει την οικονομική δυνατότητα να έχει Ηπατίτιδα C’

‘Τι είναι ακριβώς το μελάνωμα; Είναι 4 δις τζίρος’

‘Μια λευχαιμία έχει κατά μέσο όρο 20000% μικτό περιθώριο κέρδους’

‘Χοληστερόλη; Μια επένδυση με υψηλή απόδοση και εγγυημένα χωρίς ρίσκο’

 

Αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα της νέας εκστρατείας για ‘την τιμή της ζωής’ (Le Prix de la Vie) του γαλλικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου με στόχο την μείωση των τιμών των φαρμάκων. Συνδυάζοντας τη λογική και τη γλώσσα του οικονομικού κυνισμού που επικρατεί στις σύγχρονες αγορές αγαθών με τα ζητήματα της υγείας, αναδεικνύει το προβληματικό σύστημα κινήτρων για την έρευνα, ανάπτυξη, προμήθεια και εμπορία δημόσιων αγαθών όπως είναι τα φάρμακα. Η εκστρατεία προκάλεσε ήδη τις αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Το δελτίο ειδήσεων της πολιτικής επιθεώρησης Politico έγραψε για την εκστρατεία:

«Λογοκρισία» εκστρατείας για τις τιμές των φαρμάκων: η γαλλική ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου έχει ξεκινήσει μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία που δαιμονοποιεί φαρμακευτικές εταιρείες για την αποκόμιση υπερβολικών κερδών από τις υψηλές τιμές των φαρμάκων. Διαφημιστικά δίκτυα αρνήθηκαν να τοποθετήσουν τις αφίσες στο γαλλικό μετρό και στις στάσεις των λεωφορείων, προφανώς φοβούμενα αντιδράσεις από τη φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία θεωρεί την εκστρατεία παραπλανητική και συκοφαντική. Στη σημερινή εποχή όμως, οι διαφημίσεις γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η εκστρατεία των Γιατρών του Κόσμου χτυπά ακριβώς εκεί που πονάει. Ναι, κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες βγάζουν περισσότερα κέρδη από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και από τραπεζίτες» δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Michèle Rivasi. Έρχεται και την κατάλληλη χρονική στιγμή: το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας πρόκειται να εγκρίνει την Παρασκευή 17 Ιουνίου τις συστάσεις του σχετικά με την τιμολόγηση του φαρμάκου – ή, στην ορολογία της ΕΕ, τρόπους να «ενισχύσει την ισορροπία» στα φαρμακευτικά συστήματα.

Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου υποστηρίζει το PRAKSIS ACCESS

ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ