18 Ιουλίου 2016

Οι ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι ένα θέμα που απασχόλησε και απασχολεί τις περισσότερες οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα και την κυβέρνηση, για αρκετό διάστημα τους τελευταίους μήνες. Η αυξημένη ζήτηση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο εξηγεί εν μέρει την κατάσταση, ωστόσο η αιτιολογία αυτού του φαινομένου θα πρέπει να αναζητηθεί και στον τρόπο που λειτουργεί το παγκόσμιο χρηματιστήριο κινήτρων παραγωγής και διάθεσης εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Το ζήτημα της πρόσβασης σε εμβόλια για παιδιά που βρίσκονται σε καταστάσεις κρίσης βρίσκεται στην καρδιά της δουλειάς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις αποστολές τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Λόγω της κρίσης του προσφυγικού τον τελευταίο χρόνο, με την Ελλάδα  στο επίκεντρο της υποδοχής αυτών των πληθυσμών, χρειάστηκε αυτή η έκτακτη απόκριση να ξεδιπλωθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων οργανώσεων να καλύψουν εμβολιαστικά τα παιδιά που βρέθηκαν σε αυτή την εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση -προσπάθεια την οποία υποστήριξε και η PRAKSIS στο πεδίο- έφεραν στην επιφάνεια μια βασική διάσταση των σημερινών προβλημάτων πρόσβασης σε φάρμακα και εμβόλια: Ζούμε σε έναν κόσμο με συνεχώς μεταβαλλόμενες, ρευστές, μετακινούμενες και διάσπαρτες ευαλωτότητες που επηρεάζουν πλέον οριζόντια πληθυσμούς σε όλες τις χώρες. Τα προγράμματα ενίσχυσης της πρόσβασης με ειδική τιμολόγηση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο και για συγκεκριμένους παρόχους αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσα από την εμπειρία και τη συνηγορία τους για την πρόσβαση ανέδειξαν τις πολλαπλές παραμέτρους που υπάρχουν στο ζήτημα των εμβολιασμών των παιδιών:

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιάσει περισσότερα από 5.000 παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως 15 ετών, σε διάφορους καταυλισμούς και τόπους διαμονής προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Η οργάνωση ξεκίνησε τους εμβολιασμούς 3.000 παιδιών στην Ειδομένη τον Μάιο. Στη συνέχεια πραγματοποίησε εμβολιαστική κάλυψη για όλα τα παιδιά στους προσφυγικούς καταυλισμούς στον Ελαιώνα, το Ελληνικό, τις Θερμοπύλες και τη Σάμο. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εμβολιασμοί στη Λέσβο, τον Πειραιά και την Ήπειρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Η θωράκιση αφορά δέκα ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της πνευμονίας, η οποία παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς κρίσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν έκκληση στην Pfizer και την GlaxoSmithKline (GSK) να μειώσουν για τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλοντα κρίσεων την τιμή του εμβολίου PCV κατά του πνευμονιόκοκκου, ενός από τα μικρόβια που προκαλούν σοβαρή πνευμονία. Στο πλαίσιο της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πλήρωσαν 60 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο προμηθεύτηκαν από τοπικά φαρμακεία. Η τιμή αυτή είναι 20 φορές πιο ακριβή από τη χαμηλότερη τιμή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία είναι περίπου 2,80 ευρώ ανά δόση, ενώ απαιτούνται τρεις δόσεις του εμβολίου προκειμένου ένα παιδί να είναι πλήρως προστατευμένο.

Παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε εξαιρετικά ευάλωτα παιδιά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα εμβόλια στη χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή, καθώς αυτή η τιμή είναι διαθέσιμη μόνο στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου μέσω της “Συμμαχίας Gavi”. Ένα ακόμη εμβόλιο που χορηγείται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια αυτών των εμβολιασμών στην Ελλάδα και προστατεύει τα παιδιά από έξι ασθένειες, είναι επίσης ιδιαιτέρως ακριβό, με κόστος περίπου 65 ευρώ ανά δόση.

«Οι κυβερνήσεις και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται τα απαραίτητα εργαλεία για να  προστατεύσουν τα παιδιά που βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της εποχής μας», δήλωσε ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.  Και προσθέτει: «Η Pfizer και η GSK πρέπει να μειώσουν την τιμή του εμβολίου κατά της πνευμονίας. Με την κατάρρευση των συστημάτων υγείας στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως είναι φυσικό, τα περισσότερα παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς και γύρω από αυτούς δεν έχουν εμβολιαστεί στη χώρα τους ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Αυτά τα παιδιά ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και δεν θα πρέπει να έχει επίπτωση στην υγεία τους το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να σωθούν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα προστατεύσουμε με κάθε κόστος από την πνευμονία και άλλες θανατηφόρες ασθένειες», δήλωσε ο κ. Βεΐζης.

Για περισσότερα από έξι χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να διαπραγματευτούν χαμηλότερη τιμή για το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο με τις δύο μοναδικές εταιρίες που το παράγουν, την Pfizer και την GSK, προκειμένου η διεθνής ιατρική οργάνωση να είναι σε θέση να προστατεύσει τα παιδιά που πλήττονται από την πνευμονία στη διάρκεια διαφόρων κρίσεων. Μέχρι στιγμής, και οι δύο φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αρνηθεί να μειώσουν την τιμή, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα λύση για τους πληθυσμούς που ζουν σε κρίση.

Τον περασμένο Μάιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέδωσαν τις υπογραφές περισσότερων από 416.000 ανθρώπων από 170 χώρες, οι οποίοι υπέγραψαν έκκληση, ζητώντας από την Pfizer και την GSK να μειώσουν την τιμή του εμβολίου κατά της πνευμονίας στα 5 δολάρια ανά παιδί (και για τις τρεις δόσεις) σε περιπτώσεις πληθυσμών που πλήττονται από κρίσεις, αλλά και για όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο κ. Βεΐζης, τονίζει ότι «δεν  είναι εύκολο αλλά είναι  εφικτό,  η πρόσβαση σε εμβόλια με μειωμένες τιμές, επισημαίνοντας ότι, «η παγκόσμια κοινότητα  πρέπει να κάνει περισσότερα, ώστε να μειώσει τις τιμές, μέσω εξυπνότερης και πιο διαφανούς διαπραγμάτευσης με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, και μέσω της επιτάχυνσης εισαγωγής στην αγορά εμβολίων από μικρότερους παραγωγούς».

«Απαιτείται», καταλήγει ο κ. Βεΐζης, «άμεση δράση για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του κόστους των παιδικών εμβολίων, που έχει αυξηθεί κατά 2.700% την τελευταία δεκαετία. Πιστεύουμε ότι μια φιλόδοξη, δραστήρια GAVI η οποία θα παλεύει σκληρά για να διαμορφώσει αγορές, προϊόντα και τιμές, είναι απαραίτητη για όλο τον κόσμο που προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους του σε θέματα εμβολιασμού και να αποτρέψει την εξάπλωση ασθενειών στους πιο ευαίσθητους πληθυσμούς».

[Το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζει το PRAKSIS ACCESS]

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΓΧΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

[Πηγές: ΓΧΣ , Πρακτορείο Υγείας , ΑΜΕ-ΜΠΕ]