Αθήνα, 28 Ιουλίου 2017

Άνθρωποι των κοινοτήτων που επηρεάζονται από την ηπατίτιδα C προσκαλούνται φέτος απο τη σχετική καμπάνια να δείξουν το πρόσωπό τους και την αφοσίωσή τους στον αγώνα για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C. Tα εργαλεία που έχουμε για την εξάλειψη είναι διαθέσιμα, αλλά όχι απαραίτητα προσβάσιμα. Κάποια πρόσωπα έχουν τα εργαλεία στα χέρια τους, αλλά διαφορετικούς βαθμούς βούλησης να τα χρησιμοποιήσουν. Το πρόσωπο σε έναν κοινό αγώνα είναι ένα εργαλείο. Επιπλέον όμως, στο πλαίσιο της διαφάνειας ως δικλείδας για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όχι μόνο να #ShowYourFace αλλά και να #ShowYourPrice

#PraksisAccess

#WorldHepatitisDay

 


Ακολουθεί δελτίο τύπου της PRAKSIS:

 

28 Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Ηπατίτιδα:

Ζητάμε διαφάνεια από την επιτροπή διαπραγμάτευσης

και προσφεύγουμε ενάντια στην κατάχρηση της πατέντας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ηπατίτιδα βρίσκει την Ελλάδα πιο κοντά στον στόχο της εξάλειψης της ηπατίτιδας C. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών του ΕΟΠΥΥ κατέληξε τον περασμένο μήνα σε μυστική συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες, εξασφαλίζοντας μια έκπτωση η οποία ωστόσο διέρρευσε. Οι τιμές αυτών των νέων φαρμάκων είναι τόσο υψηλές, ώστε χρειάστηκε αυτή η διαδικασία με εγγυήσεις βιομηχανικής εμπιστευτικότητας για να αλλάξουν τα κλινικά κριτήρια πρόσβασης σε αυτά τα φάρμακα: οι ασθενείς δεν χρειάζονται πλέον να φτάσουν σε προχωρημένη κίρρωση ενώ ασθενείς με συλλοίμωξη HIV δικαιούνται πλέον να πάρουν τα φάρμακα.

Είναι μια ακόμα περίπτωση όπου η διεύρυνση της πρόσβασης και η αναδιατύπωση των κλινικών προϋποθέσεων ουσιαστικά καθορίζονται από το επιχειρηματικό μοντέλο της φαρμακοβιομηχανίας. Παρακάμπτει με ευκολία το μηχανισμό τιμολόγησης που ισχύει στην ΕΕ (external reference pricing) αλλά θέτει ως προϋπόθεση το εξής: η διαδικασία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης να είναι κρυφά από τον δημόσιο έλεγχο. Και οι κυβερνήσεις το αποδέχονται. Έτσι οι τιμές καταλόγου παραμένουν ψηλές, ενώ οι τιμές αποζημίωσης που πληρώνει ο φορολογούμενος είναι μεν μειωμένες αλλά άγνωστες. Μια συνέπεια αυτού είναι να μην μπορεί να διεξαχθεί ούτε μια ανεξάρτητη έρευνα που να αφορά τη σχέση τιμής και αποδοτικότητας. Μόνο μια κλειστή ομάδα έχει την πληροφορία: μια ομάδα προνομιούχα και επιρρεπής σε «εξωτερικές παρεμβάσεις».

Η κατάχρηση όμως δε συμβαίνει μόνο στο επίπεδο του συστήματος αποζημίωσης, αλλά και στο ίδιο το πλαίσιο που δημιουργεί το μονοπώλιο της κάθε βιομηχανίας εξ’ αρχής. Τον περασμένο Μάρτιο, η PRAKSIS μαζί με 30 οργανώσεις  της Κοινωνίας Πολιτών από 17 ευρωπαϊκές χώρες,  προσέφυγε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ) ενάντια σε πατέντα του φαρμάκου για την ηπατίτιδα C, σοφοσμπουβίρη. Όπως αναφέραμε τότε, προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση γιατί «θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες. Υπάρχουν κανόνες για τις πατέντες που δεν γίνονται πάντα σεβαστοί από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Υπάρχουν κανόνες της αγοράς που δεν χρησιμοποιούνται πάντα και όπως αρμόζει από τις κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες να την ρυθμίζουν. Επιπλέον, με αυτή την προσπάθεια στοχεύουμε να παράγουμε εκείνα τα νομικά επιχειρήματα που μπορεί να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις στην ισορροπία δυνάμεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες –μια ισορροπία μέχρι σήμερα άνιση για τις κυβερνήσεις. Αυτή η πρωτοβουλία οφείλει να αποτελέσει κίνητρο για τις κυβερνήσεις ώστε σε συνθήκη κρίσης να χρησιμοποιήσουν το πιο ισχυρό εργαλείο προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος για την υγεία: την άρση πατέντας μέσω υποχρεωτικής αδειοδότησης».

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ