23 Μαΐου 2016

 

Μέχρι χτες αγοράζαμε και πληρώναμε αποκλειστικά από την τσέπη μας 1582 φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, τα οποία αποτελούν τη λίστα Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Με τη θέση σε ισχύ του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, 216 από αυτά -περίπου 1 στα 8- θα μπορούν πλέον να πουληθούν και εκτός των φαρμακείων, σε σημεία πώλησης όπως σουπερμάρκετ, παντοπωλεία και περίπτερα. Αυτά τα φάρμακα αποτελούν τη λίστα των Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ).

Αρκετά από τα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν βασικά φάρμακα για την αντιμετώπιση ασθενειών και λοιμώξεων, καθιστώντας θεραπείες που περιλαμβάνουν λ.χ. αλοιφές για δερματολογικά, αναλγητικά φάρμακα και κολλύρια, οικονομικά δυσπρόσιτες. Με τη δημιουργία της κατηγορίας ΓΕΔΙΦΑ ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ αναμένεται να αυξηθεί, καθιστώντας το φάρμακο όχημα για το άνοιγμα μιας νέας αγοράς σε βάρος όμως των πραγματικών αναγκών πρόσβασης σε φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Ερευνητικά δεδομένα τεκμηριώνουν ότι ως αποτέλεσμα της κρίσης των τελευταίων ετών οι ασθενείς ρυθμίζουν τις δόσεις των φαρμάκων και παίρνουν φάρμακα χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό (αυτοθεραπεία) για λόγους οικονομίας αλλά και λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Η πολυφαρμακία -δηλαδή η λήψη περισσότερων δόσεων για περισσότερο χρόνο φαρμάκων που μπορεί να μην χρειάζονταν από την αρχή- είναι συχνά αποτέλεσμα της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής παρακολούθησης. Ταυτόχρονα, το πυκνό δίκτυο φαρμακείων στην Ελλάδα εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την εύκολη εύρεση φαρμάκων, τα οποία όμως πολλοί δεν έχουν συνταγή ή/και χρήματα να αγοράσουν.

Με τα ΓΕΔΙΦΑ νομιμοποιείται μια lifestyle προσέγγιση φαρμακευτικής πολιτικής για υγιείς έχοντες αγοραστική δυνατότητα καταναλωτές, την ίδια στιγμή που ασθενείς μένουν χωρίς θεραπείες.

«Η συνολική ιδιωτική δαπάνη για το φάρμακο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ (σημ. αντίστοιχη με τη δημόσια δαπάνη που καθορίζεται στα 1,945 δισ. ευρώ για το 2016). Την ίδια ώρα, η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα είναι 622 εκατ. ευρώ και ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ είναι 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο.»


UPDATE 19 Ιουλίου: Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης